İhalelere elektronik ortamda teklif verilebilmesinin amacı nedir?
- Mekândan bağımsız olarak, İcra ve İflas Daireleri ve Satış Memurluklarınca satışı yapılacak olan mallara elektronik ortamda teklif verilebilmesi ile ihaleye katılan kişi sayısının artması, malın gerçek değerine yakın ihale edilebilmesi ve dosyadaki tarafların haklarının korunması amaçlanmıştır.
Elektronik Satış Portalına nasıl giriş yapabilirim?
- Elektronik satış portalına https://esatis.uyap.gov.tr/ adresinden, e-devlet şifresi ile giriş yapabilirsiniz. Kullanım sözleşmesinin onayı ve İletişim/iban bilgilerinizin kaydının yapılması sonrası teminat yatırma ve teklif verme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Teminat yatırma ve teklif verme işlemlerinin yapılabilmesi için MERNİS sistemine kayıtlı Yurtiçi Mernis Adresinizin olması gerekmektedir.
Elektronik ortamda teminat yatırabilmek için hangi bankada hesabım olması gerekiyor?
- Projenin ilk aşamasında sadece T.Vakıflarbankası TAO. da bulunan hesaplar üzerinden teminat yatırma işlem yapılabilmektedir. İlgili ihale inceleme sayfasında bulunan teminat işlemleri ekranından Kendi Hesaplarım İle Ödeme işlemi ile adınıza kayıtlı hesaplardan, Diğer Kişi/Kurum Hesabı İle Ödeme işlemi ile başka kişi/kurum adına olan hesaplardan teminat yatırabilirsiniz.
Teminat yatırmak için bankaya bağlanmaya çalışıyorum “Lütfen bekleyiniz diyor” işlem yapılmıyor. Bu durumda ne yapmam gerekir?
- Bankaya bağlanmaya dair sistemsel bir sorun bulunmamaktadır. Bilgisayarınız pop up ayarlarını kontrol ediniz. (Açılır pencere engelleyicisi) Açılır pencere engelleyicisi tarayıcınızda aktif ise T.Vakıflarbankası TAO. nın pop up ları açılmayacaktır. İlgili engellemeyi kaldırmanız halinde bankaya bağlanma sorunu ortadan kalkacaktır.
Kredi kartı ile teminat yatırma imkânım var mıdır?
- Projenin ilk aşamasında sadece kullanıcı adına kayıtlı olan T.Vakıflarbankası TAO. da bulunan kredi kartları ile işlem yapılabilmektedir. Teminat işlemleri ekranından Kendi Hesaplarım ile Ödeme işlemi ile yapılabilmektedir. Bankacılık işlemleri gereği banka tarafından komisyon alınabilmektedir.
Ne zamana kadar teminat yatırabilirim?
-
- Fiziki ortamda sonuçlanacak ihaleler için, taşınmaz ihalelerinde ihale bitiş tarihinden yirmi gün, taşınır/taşıt ihalelerinde ihale bitiş tarihinden on gün önce başlayarak bitiş tarihinden önceki gün sonu saat 23:30’ a kadar elektronik ortamda teminat yatırabilirsiniz. İhale bitiş zamanına kadar ihale bitiş yerinde de fiziki olarak teminat yatırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Elektronik ortamda sonuçlanacak ihaleler için, ihale bitiş tarihinden yedi gün önce başlayarak bitiş tarihinden önceki gün sonu 23.30’a kadar elektronik ortamda teminat yatırabilirsiniz.
Teminatsız olarak teklif vermek için ne yapmalıyım?
- En geç artırma süresinin sona ermesinden önceki mesai bitimine kadar satışı gerçekleştiren İcra ve İflas Dairesine veya Satış Memurluğuna başvurarak gerekli tanımlamaları yaptırmanız gerekmektedir.
Teklif vermek için ne yapmam gerekiyor?
-
- Elektronik satış portalı üzerinden teklif verilecek ihaleyi bulup ilgili ihalenin inceleme sayfasında bulunan teminat işlemleri ekranından teminat yatırma işlemlerini tamamlayarak teklif verme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Başkası adına ya da teminatsız teklif verecek kişilerden iseniz en geç artırma süresinin sona ermesinden önceki mesai bitimine kadar satışı gerçekleştiren İcra ve İflas Dairesine veya Satış Memurluğuna başvurarak gerekli tanımlamaları yaptırarak teklif verme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Başka kişi/kurum adına teklif vermek için ne yapmam gerekiyor?
- En geç artırma süresinin sona ermesinden önceki mesai bitimine kadar satışı gerçekleştiren İcra ve İflas Dairesine veya Satış Memurluğuna başvurarak gerekli tanımlamaları yaptırmanız gerekmektedir.
Ne zamana kadar teklif verebilirim?
-
- Fiziki ortamda sonuçlanacak ihaleler için, taşınmaz ihalelerinde ihale bitiş tarihinden yirmi gün, taşınır/taşıt ihalelerinde ihale bitiş tarihinden on gün önce başlayarak bitiş tarihinden önceki gün sonu saat 23:59’ a kadar elektronik ortamda teklif verilebilmektedir. İlanda belirtilen yer ve zamanda elektronik ortamda verilen en yüksek teklif üzerinden ihaleye devam edilmekte ve ihale fiziki olarak tamamlanmakta olup ihale bitiş zamanına kadar ihale bitiş yerinde de fiziki olarak teklif verme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Elektronik ortamda sonuçlanacak ihaleler için, ihale bitiş tarihinden yedi gün önce başlayarak ihale bitiş zamanına kadar teklif verilebilmektedir.
Elektronik ortamda teklif vermiş olsam bile, fiziki ortamda ihaleye iştirak edebilir miyim?
- Fiziki ortamda sonuçlanacak olan ihaleler için, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif üzerinden ihaleye başlanacak olup, ihalenin fiziki başlayış/bitiş zamanı belirtilen adreste ihaleye katılıp teklif verebilirsiniz.
Teminatın tarafıma iadesi nasıl olacaktır?
-
- İhale bitiş zamanına kadar, en yüksek teklifi veren haricindeki katılımcılar elektronik ortamda yatırdıkları teminatları Ödeme İşlemleri sayfasından Teminatı İade Et seçeneği ile iade alabilmektedir. Teminatınızın teminatın geldiği hesaba iade edilmektedir.
Teklif verme süresi tamamlandıktan sonra satışı gerçekleştiren İcra ve İflas Dairesi veya Satış Memurluğu tarafından UYAP üzerinden bir iş günü sonrası iade edilebilmektedir.
Teminatınızın iadesinde sıkıntı yaşamanız halinde satışı gerçekleştiren İcra ve İflas Dairesine veya Satış Memurluğuna başvurmanız gerekmektedir.
Vermiş olduğum tekliften vazgeçebilir miyim?
- Verilmiş olan tekliften vazgeçilememektedir.
Otomatik teklif nedir?
- Sadece fiziki ortamda sonuçlanacak ihaleler için otomatik teklif tanımlanabilmektedir. Elektronik teklif verme süresi dâhilinde, teminat yatırma işleminin tamamlanmasından sonra açılacak olan teklif verme alanından, otomatik teklif tanımlaması yapılabilmektedir. Tanımlama yapan kişi adına maksimum artırma miktarına kadar belirlenecek artırma tutarı kadar sistem tarafından otomatik olarak teklif artırılmaktadır.
Otomatik teklif tutarım fiziki ihalede dikkate alınır mı?
-
- Tanımlanan otomatik teklif elektronik ortamdaki teklif süresince geçerlidir. Elektronik ortamda teklif gelmesi halinde teklifiniz çalıştırılmaktadır. Fiziki ortamdaki ihale elektronik ortamdaki son teklif miktarı üzerinden başlamaktadır. Tanımlanan otomatik teklifin fiziki ihalede verilen teklifler için geçerliliği bulunmamaktadır.
(Örnek: 10.000,00-TL. ihale başlangıç bedeli olan bir mala, A isimli şahıs 11.000,00-TL. teklif verip daha sonra 15.000,00-TL. ye kadar 500,00-TL. otomatik artırma talimatı vermiş olsun, B isimli şahıs tarafından aynı ihale için 12.000,00-TL. teklif verildiğinde sistem A isimli şahsın tanımlamış olduğu otomatik teklif talimatı uyarınca 12.500,00-TL. olarak teklifi artıracaktır. Başkaca kimse elektronik ortamda teklif vermemiş ise fiziki ihale elektronik ortamdaki en yüksek teklif olan 12.500,00-TL. den başlayacaktır. Fiziki ortamdaki ihalede C isimli şahsın 14.000,00-TL. teklif vermesi halinde bu mal C isimli şahsa ihale edilir. A isimli şahsın elektronik ortamda tanımlamış olduğu 15.000,00-TL. lik otomatik teklif mevzuat gereği dikkate alınmaz.).
Teklif verdiğim ihale 2.İhaleye kalmış olarak gözüküyor?
- Satışı gerçekleştiren İcra ve İflas Dairesine veya Satış Memurluğu tarafından teklif verme süresi bitiminden sonra bir gün içinde ihale sonuçlandırma işlemleri yapılmaktadır. İhale sonuç bilgisi girilmeyen ihaleler için ilgili birim ile irtibata geçerek bilgi alınması gerekmektedir.
İhaleyi kazandığımı nasıl öğrenebilirim?
-
- Satışı gerçekleştiren İcra ve İflas Dairesine veya Satış Memurluğu tarafından UYAP ortamında ihaleye, ihale alıcısı olarak kaydedilmiş iseniz, ihalelerim bölümünde kazandığım ihaleler sayfasından ihaleyi görüntüleyebilirsiniz.
Teknik bir sıkıntı yaşanmaması halinde ihale alıcısı olarak eklendiğinize dair SMS ile bilgilendirme yapılmaktadır. Ayrıca satışı gerçekleştiren İcra ve İflas Dairesine veya Satış Memurluğuna başvurularak bilgi alınabilmektedir.
İhale sonucunu nasıl öğrenebilirim?
- İhaleye teminat yatırmış, teklif vermiş ya da izlemeye almış iseniz, ihalelerim bölümünde ilgili ihalenin detayında ihalenin sonucuna ilişkin bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca geçmiş ihaleler sayfasından da sorgulama yapılarak ihalelere ilişkin bilgilere ulaşılabilmektedir.
İhaleyi kazanmam halinde satış tutarı haricinde tarafımca ödenmesi gereken meblağ var mıdır?
- İhaleye ilişkin satış ilanını, şartnameyi ve varsa diğer evrakları görüntüleyerek, ihaleye ilişkin açıklamaları, ihale alıcısının yükümlülüklerinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Mevzuat gereği ödenmesi gereken (KDV, Damga vergisi, Tescil ve Teslim Masrafları vb.) ödemeler olabilmektedir. İcra ve İflas Dairesine veya Satış Memurluğuna başvurarak bilgi alabilirsiniz.
İhaleyi kazanmam halinde satış tutarı kalanını nasıl yatıracağım?
- Satış tutarı kalanının yasal süresi içerisinde satışı gerçekleştiren İcra ve İflas Dairesi veya Satış Memurluğu hesabına banka üzerinden yatırılması gerekmektedir. Kazandığım ihaleler ekranından ilgili birimin iban bilgisine ulaşılabilmektedir. Ödeme işlemlerinde dosya numarasının, yatırılma sebebinin ve kimin adına yatırıldığının ayrıntılı olarak belirtilmesi işlemlerinizin daha hızlı yapılmasını sağlayacaktır.
Satın aldığım malın tescili ve teslimi ne şekilde olacaktır?
- Satışı gerçekleştiren İcra ve İflas Dairesine veya Satış Memurluğuna başvurularak bilgi alabilirsiniz.