Görüş Yazıları

İflas Avansı Yetersiz Kalması Halinde Yapılacak İşlemlere İlişkin İİDB Görüş Yazısı

T.C.
ADALET BAKANLIĞI 
İcra İşleri Dairesi Başkanlığı
Sayı : 86420598-273/5985                      15.08.2024
Konu : İflas Avansı Görüş Yazısı
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi    : a) Sürmene Asliye Hukuk Mahkemesinin 27.05.2024 tarihli ve 2024/380 Esas sayılı yazısı.
b) Sakarya Asliye Ticaret Mahkemesinin 09.07.2024 tarihli ve 2024/416 Muh. sayılı yazısı.
c) Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 07.08.2024 tarihli ve 19859 sayılı yazısı.
ç) Strateji Geliştirme Başkanlığının 09.08.2024 tarihli ve 2618 sayılı yazısı.
d) Mevzuat Genel Müdürlüğünün 12.08.2024 tarihli ve 5302 sayılı yazısı.
İlgi (a) ve (b) sayılı yazılar ile iflas kararı veren mahkeme tarafından iflas avansının alınmadığı veya eksik alındığı ya da iflas dosyasından işlemlerin yapılması sırasında bu avansın yetersiz kaldığı hâllerde, taraflarca avansın tamamlanmaması durumunda eksik kalan ve ihtiyaç duyulan avansın Devlet hazinesinden karşılanıp karşılanmayacağı konusunda tereddütlerin yaşandığı bildirilerek bu hususlarda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.
2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu’nun (İİK) “Masrafların peşin verilmesi” başlıklı “Masrafların peşin verilmesi” başlıklı 160’ıncı maddesinde “İflas isteyen alacaklı ilk alacaklılar toplantısına kadar olan masraflardan sorumludur.
Mahkeme, bu masraflar ile iflas kararının kanun yolları için gerekli bütün tebliğ masraflarının peşin verilmesini ister.” hükmüne,
Mezkûr Kanun’un “Defter tanzimi” başlıklı 208’inci maddesinde “İflasın açılması kendisine tebliğ olunur olunmaz iflas dairesi müflisin mallarının defterini tutmağa başlar ve muhafazaları için lazımgelen tedbirleri alır.
Başka bir kaza dahilinde bulunan mallar hakkında bu muamele ora iflas dairesi vesatatiyle yapılır.
İflas dairesi iflas kararının kendisine tebliğinden itibaren en geç iki ay içinde tasfiyenin adi veya basit şekilde yapılacağına karar vermek zorundadır.” hükmüne,
Mezkûr Kanun’un “Tasfiyenin tatili” başlıklı 217’nci maddesinde “Masaya ait hiç bir mal bulunmazsa iflas dairesi tasfiyenin tatiline karar verir ve ilan eder. Bu ilanda alacaklılar tarafından otuz gün içinde iflasa mütaallik muamelelerin tatbikına devam edilmesi istenilerek masrafı peşin verilmediği takdirde iflasın kapatılacağı yazılır.” hükmüne,
Mezkûr Kanun’un “Nihai rapor ve kapanma kararı” başlıklı 254’üncü maddesinde “Paralar dağıtıldıktan sonra idare iflasa hükmeden mahkemeye son bir rapor verir.
Mahkeme iflasın idaresinde hata ve noksan görürse icra mahkemesine bundan haber verir.
Mahkeme, tasfiyenin bittiğini anladıktan sonra kapanma kararı verir.
İflâsın kapanması hakkında verilen hükme karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde istinaf yoluna başvurulabilir. Bölge adliye mahkemesi kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir. İstinaf ve temyiz incelemeleri, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu hükümlerine göre yapılır.
İflas dairesi kapanmayı ilan eder.” hükmüne,
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Resen yapılması gereken işlemlere ilişkin giderler” başlıklı 325’inci maddesinde “Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği dava ve işlerde, hâkim tarafından resen başvurulan deliller için gereken giderlerin, bir haftalık süre içinde taraflardan birisi veya belirtilecek oranda her ikisi tarafından ödenmesine karar verilir. Belirlenen süre içinde bu işlemlere ait giderleri karşılayacak miktarda avans yatırılmazsa, ileride bu gideri ödemesi gereken taraftan alınmak üzere Hazineden ödenmesine hükmedilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün ilgi (c) sayılı yazısı ile tasfiye işlemlerinin resen yapılması gerekeceği, iflas avansının alınmadığı veya eksik alındığı ya da iflas dosyasından işlemlerin yapılması sırasında bu avansın yetersiz kaldığı hâllerde, taraflarca avansın tamamlanmaması durumunda eksik kalan ve ihtiyaç duyulan avansın ileride ödemesi gereken taraftan alınmak üzere Hazineden karşılanabileceğinin değerlendirildiği,
Strateji Geliştirme Başkanlığının ilgi (ç) sayılı yazısı ile iflasın kamu düzenine ilişkin olması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca yayınlanan ve kamu idarelerinin bütçe hazırlık ve uygulamalarına temel olan Analitik Bütçe Sınıflandırılmasına İlişkin Rehber uyarınca kamu adına sarf kararı ile hükmedilmiş her türlü harcama bütçesinin yargılama giderleri bölümünden yapılmakta olduğu, bu kapsamda masrafların taraflarca karşılanamadığı istisnai durumlarda ileride ödemesi gereken taraftan alınmak üzere tasfiyeye ilişkin talep edilen masrafların suç üstü ödeneğinden (03.05.70.90 Diğer Yargılama Giderleri) karşılanabileceğinin değerlendirildiği,
Mevzuat Genel Müdürlüğünün ilgi (d) sayılı yazısı ile tasfiyeye yönelik masrafın Hazineden karşılanmasına yönelik görüşün olumlu mütalaa edildiği bildirilmiştir.
Bu itibarla;
  İflas kararı veren mahkeme tarafından iflas avansının alınmadığı veya eksik alındığı ya da iflas dosyasından işlemlerin yapılması sırasında bu avansın yetersiz kaldığı hâllerde, taraflarca avansın tamamlanmaması durumunda eksik kalan ve ihtiyaç duyulan avansın ileride ödemesi gereken taraftan alınmak üzere Devlet hazinesinden karşılanabileceği düşünülmektedir.
Bilgi edinilmesi ile yazımızın Sürmene Asliye Hukuk Mahkemesi, Sakarya Asliye Ticaret Mahkemesi ile yargı çevrenizde bulunan icra daireleri ve idari işler müdürlüklerine duyurulmasını rica ederim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu