Görüş Yazıları

Tasfiye Masraflarının İadesine İlişkin İİDB Görüş Yazısı

T.C.
ADALET BAKANLIĞI 
İcra İşleri Dairesi Başkanlığı
Sayı : 86420598-151/3184                      22.04.2024
Konu : Tasfiye Masraflarının İadesi
DAĞITIM YERLERİNE
2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu’nun geçici 20’nci maddesinin on dördüncü fıkrasında yer alan “Tasfiye masrafları, öncelikle dosyadaki avanstan, avansın bulunmaması halinde Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır.” hükmüne istinaden tasfiye kapsamına alınan ve avans bulunmayan malların tasfiyesi neticesinde Adalet Bakanlığı bütçesinden sarf olunan masrafların iade edileceği hesaplar konusunda tereddütler yaşandığı bildirilmiştir.
 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Hazine birliği” başlıklı 6’ncı maddesinin ikinci fıkrasında “Bu Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde yer alan kamu idarelerinin tüm gelirleri Hazine veznelerine girer, giderleri bu veznelerden ödenir. Bu idareler özel vezne açamaz.” hükmü,
Mezkûr Kanun’un, “Muhasebe hizmeti ve muhasebe yetkilisinin yetki ve sorumlulukları” başlıklı 61’inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında “Muhasebe hizmeti; gelirlerin ve alacakların tahsili, giderlerin hak sahiplerine ödenmesi, para ve parayla ifade edilebilen değerler ile emanetlerin alınması, saklanması, ilgililere verilmesi, gönderilmesi ve diğer tüm malî işlemlerin kayıtlarının yapılması ve raporlanması işlemleridir. Bu işlemleri yürütenler muhasebe yetkilisidir. Memuriyet kadro ve unvanlarının muhasebe yetkilisi niteliğine etkisi yoktur.
Muhasebe yetkilisi, bu hizmetlerin yapılmasından ve muhasebe kayıtlarının usulüne uygun, saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasından sorumludur. Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin muhasebe hizmetleri Hazine ve Maliye Bakanlığınca yürütülür. Muhasebe yetkilileri gerekli bilgi ve raporları düzenli olarak kamu idarelerine verirler.” hükmü yer almaktadır.
Yukarıda bahsi geçen mevzuat hükümleri uyarınca, genel bütçe kapsamında bulunan Bakanlığımızın vezne açma ve gelir toplama yetkisi bulunmadığından, tüm bu mali nitelikli iş ve işlemler, muhasebe hizmetleri kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün yetki ve sorumlulukları dairesinde adı geçen Genel Müdürlüğe bağlı birimler tarafından yürütülmektedir.
Bu itibarla; Bakanlığımızın vezne açma yetkisi bulunmadığından tasfiye işlemlerinde kullanılmayan artık avasın veya tasfiye sonucu dosyaya ödenen paradan karşılanan tasfiye masraflarının ilgili muhasebe birimine (mal müdürlükleri/saymanlıklar) bildirilerek Hazineye gelir kaydedilmesinin sağlanmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.
Bilgi edinilmesi ile yazımızın yargı çevrenizde bulunan icra dairelerine duyurulmasını rica ederim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu